Virossa asuu jo tuhansia suomalaisia – Vain harva osaa kieltä

Suomen ja Viron välinen yhteys alkaa olla niin arkipäiväistä, että sen tiiviys unohtuu helposti. Toisaalta COVID-19 aiheuttama henkilöliikenteen tilapäinen katkeaminen viime keväänä teki maiden välisen riippuvuuden uudelleen näkyväksi.

Rolle Alhon ja Kaja Kumer-Haukanõmmen toimittama Liikkuvuus, muuttoliike ja ylirajaiset suhteet Suomen ja Viron välillä -kokoomateos käsittelee Suomen ja Viron välille muodostunutta ylirajaista tilaa.

Merkittävä ilmiö

Suomen ja Viron välinen muuttoliike on erittäin merkittävä ilmiö molemmissa maissa. Suomi on Viron suurin muuttokohde ja virolaiset ovat Suomen suurin ulkomaan kansalaisten ryhmä. Suomalaiset ovat Viron suurin matkailijaryhmä ja maassa asuu kasvava määrä suomalaisia. Liikenne ja yhteydenpito Suomen ja Viron välillä on todella vilkasta.

”Kutsumme ilmiötä ylirajaisuudeksi. Tarkoitamme sillä yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen vuorovaikutusta yli valtioiden rajojen”, toteaa tutkijatohtori Rolle Alho Helsingin yliopistosta.

”Maiden välinen ylirajainen liikkuvuus koskettaa vuosittain satoja tuhansia suomalaisia ja virolaisia. Leikkimielinen puhe Talsingista ja Hellinnasta kuvastaa alueiden läheisyyttä”, Alho jatkaa.

Hellinna – Talsinki

Kolmessa vuosikymmenessä Suomen ja Viron välillä on tapahtunut mittava muutos. Turistit, työtekijät ja perheenjäsenet liikkuvat tiheään. Pääsääntöisesti raja ylitetään Helsinki-Tallinna-laivoilla.

”Matkustus Suomen ja Viron välillä on globaalistikin erittäin vilkasta. Helsinki on maailman vilkkain matkustajasatama ja Tallinna kolmannella sijalla”, kertoo Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Saara Pellander.

Virossa tuhansia suomalaisia

Virossa asuu jo tuhansia suomalaisia. Moni on avioitunut maahan, ja lisäksi on työntekijöitä ja opiskelijoita. Varsinkin Tallinnassa on paljon suomalaisia.

”Osa suomalaisista on paljon tekemisissä virolaisten kanssa, mutta yllättävän moni ei ole opiskellut viron kieltä. Monet ovat melko eristäytyneitä omiin suomalaispiireihinsä”, huomauttaa Rolle Alho.

EU-jäsenyys helpotti liikkuvuutta

Jäsenyys Euroopan unionissa on helpottanut liikkuvuutta maiden välillä. Nyt Virosta Suomeen tulijoiden määrä on huomattavasti vähentynyt. Tutkimusten mukaan on mahdollista, että suurin muuttoliike on jo päättynyt, kun ansiotaso Virossa nousee ja paikalliset työmarkkinat vetävät.

Suomen ja Viron yhteydet ovat muodostuneet nyt jo niin tiiviiksi, että ilman suuria poliittisia muutoksia voimme jatkossakin nähdä monipuolista liikkuvuutta maiden välillä.

Lähde: Siirtolaisuusinstituutti

TallinnCard.com

Tutustu myös näihin

Uusimmat matkajutut