Yhteisnäyttely tuo Egyptin muinaisaarteita Helsinkiin ja Tallinnaan

Mitä nykyihmiselle tulee mieleen muinaisesta Egyptistä? Pyramidit, sfinksit ja muumioiden kirous?

Tallinnan Kumu-taidemuseossa ja Helsingin Amos Rexissä avautuu Lokakuussa 2020 ainutlaatuinen kaksoisnäyttely muinaisen Egyptin historiasta. Näyttelyn tarina on kirjoitettu Italian Torinossa sijaitsevassa Museo Egiziossa, josta myös näyttelyn esineistö on saatu lainaan. Museo Egizion kokoelma on yksi maailman tärkeimmistä muinaisen Egyptin taiteen ja kulttuurin kokoelmista Egyptin ulkopuolella. 

Egypti faraoineen ja jumaltaruineen

Muinaista Egyptiä voi olla vaikea hahmottaa, koska kyseessä on valtavan pitkä aika. Esimerkiksi kuuluisa kuningatar Kleopatra eli ajallisesti lähempänä nykyajan ihmistä kuin aikaa, jolloin kuuluisat Gizan pyramidit rakennettiin. Muinaisista kulttuureista ehkä juuri Egypti faraoineen ja jumaltaruineen on kiehtonut ihmistä kautta aikojen eniten.

Elämän ja kuoleman kirjo

Näyttelyissä on esillä kymmenen teeman kautta muinaisen Egyptin elämän ja kuoleman koko kirjo, arkisista esineistä aina kultaisiin amuletteihin, eläinten muumioihin ja suuriin veistoksiin saakka. Näyttelyssä pääsee tutkimaan muinaisten egyptiläisten vuodenkiertoa, maailmankuvaa ja valtiorakennetta. Kävijä saa tietoa jumalista ja egyptiläisten harjoittamasta uskonnosta, sekä siitä, miksi ja miten vainajia muumioitiin. Yhdessä esineistö muodostaa kiehtovan ja elävän kuvan muinaisesta Egyptistä.

Kiinni nykyhetkessä

”Kumu, samoin kuin Amos Rex, on voimakkaasti kiinni nykyhetkessä ja tulevaisuuteen suuntautunut. Miksi esittelemme nyt muinaista Egyptiä? Tulevaisuuden rakentaminen vaatii menneisyyden tuntemista. Amos Rex on tullut tunnetuksi siitä, että sinne tullessa tuntee astuvansa toiseen maailmaan. Tämä on taas tavoitteena: ihmeelliset esineet kokonaisvaltaisessa näyttelyarkkitehtuurissa kietovat kävijän tunnelmaansa. Erityistä huomiota on kiinnitetty siihen, että näyttelyssä on turvallista viettää aikaa, ja että se on mukaansatempaava myös lapsille ja nuorille”, Amos Rexin museonjohtaja Kai Kartio kertoo.

Muinaisten egyptiläisten sanoin: Ankh wedja seneb eli eläkää, olkaa kukoistavia ja terveitä!

Tallinnan Kumun ja Amos Rexin näyttelyt avataan peräkkäisinä päivinä; Amos Rex aukeaa yleisölle 9. lokakuuta 2020 ja Kumun taidemuseo 10. lokakuuta 2020.

Egyptin loisto – Viimeiset suuret dynastiat

Amos Rex, Helsinki: 9.10.2020–21.3.2021
Kumun taidemuseo, Tallinna: 10.10.2020–21.3.2021

Kuva: Lid of the sarcophagus of Ibi, 664-610 BC. © Museo Egizio

Lähde: Amos Rex

TallinnCard.com

Tutustu myös näihin

Uusimmat matkajutut